TRABZON HAVA DURUMU16°C Parçalı Bulutlu

Yazılar

Şalpazarı Araştırma Derneği

ŞALPAZARI SANATINDA ALTIKÖŞELİ YILDIZ

Bir süre önce Şalpazarı, Sütpınar Mahallesi’ndeki tarihi caminin giriş kapısı üzerindeki 6 köşeli yıldız tahrip edilmişti. Bunu yapan kişiler muhtemelen altı köşeli yıldız sembolünü İsrail Devleti ve Yahudilik ile bağdaştırarak yapmışlardı.

“Mührü Süleyman”, “Davut yıldızı” gibi isimlerle de bilinen bu işaret Dünya’nın en eski ve en yaygın sembollerinden biridir. Taş devrinden beri Mısır’dan, İskandinavya’ya;  Orta Amerika’dan Hindistan’a varana kadar değişik coğrafyalarda, değişik anlamlar verilerek kullanılmıştır.

Eski devirlerden beri tüm dünyada olduğu gibi Türkler’de de yaygın olarak kullanılagelmiştir. Selçuklullar’da, Beylikler Dönemi’nde ve Osmanlılar’da da çeşitli mimari eserlerde , dokumalarda, kıyafetlerde ve diğer pek çok süslemelerde kullanılmıştır. Hatta Karamanoğulları Beyliği bayrağı ile Barbaros Hayrettin Paşa’nın bayrağında bile altı köşeli yıldız kullanılmıştır.

Geçmiş devrilerde atalarımız tarafından çokça kullanılan bu sembolün 1948 yılında kurulan İsrail Devleti ile özdeşleştirilip tahrip edilmesi ya cahilliğin dibi ya da art niyetli bazı çalışmalardır.

Altı köşeli yıldız, Şalpazarı’nda da oldukça yaygın olarak kullanılmıştır. Özellikle camilerde, mezar taşlarında ve bazı süslemelerde sıkça yer bulmuştur. Aşağıda bunlara bazı örnekler verilmiştir. Cami ve mezar taşlarının bulundukları yerler özellikle verilmedi ki birileri tahrip etmesin.

Bir caminin tavan süslemesi
bir camide minber kapısı üzerinde altı köşeli yıldız. Üzeri kapatılmış durumda.
Bir mezar taşında altı köşeli yıldız.
Bir bakır sininin göbek kısmında altı köşeli yıldız.
Sütpınar Camisi’nin giriş kapısı üzerindeki altı köşeli yıldız. Bu yıldız bir süre önce tahrip edildi.
Bir caminin tavanındaki altı köşeli yıldız.

YORUM GÖNDERYorumlarınızı göndermek için alt kısımdaki formu kullanabilirsiniz.